Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Manuela Šola: Više nemate dva sata za sastavljanje i slanje priopćenja za medije. Danas morate reagirati odmah

Drugi jezik na kojem je dostupan ovaj članak: enEnglish (English)

Manuela Šola je vlasnica i direktorica agencije Komunikacijski laboratorij. To je agencija koju ste do prije godinu dana poznavali kao PR agenciju Abrakadabra. Sa Manuelom smo razgovarali o tome zašto je došlo do promjene imena i kakvi su rezultati ostvareni u proteklih godinu dana te o njenom učešću na Branding konferenciji koja se sutra održava u Sarajevu.

Woman.Comm: Prije točno godinu dana, PR agencija Abrakadabra se nakon 12 godina uspješnog poslovanja „uozbiljila“ i promijenila ime u Komunikacijski laboratorij. Da li je to bila samo promjena imena ili je uzrok tome u strateškim pomjenama u organizaciji i servisima agencije?

Manuela Šola:  Rebranding agencije odluka je koju nismo lako donijeli, ali smo znali da je potrebna. Pratimo kretanja u industriji i trendove koje kontinuirano primjenjujemo u svakodnevnom poslovanju. Opraštanjem od Abrakadabre i formiranjem Komunikacijskog laboratorija označili smo novu eru u poslovanju. Integrali smo usluge u polju odnosa s javnošću, digitalnih komunikacija i organizacije događaja te srušili barijere između online i offline komunikacije.

Woman.Comm: Kakva su vam iskustva nakon godinu dana? Kako vas je tržište prihvatilo, kako su reagirali klijenti?

Manuela Šola: Prvih par mjeseci smo morali isticati da smo „bivša Abrakadabra“, ali to je nuspojava s kojom se susreću sve agencije i kompanije koje prolaze rebranding. No, generalno je proces bio veoma bezbolan. Iako djelujemo na regionalnom tržištu, ono je i dalje veoma malo. Danas svi znaju što je agencija Komunikacijski laboratorij i tko je iza nje, a i klijenti su reagirali veoma pozitivno.

Woman.Comm: U jednom ste intervjuu kazali da PR agencije moraju biti regionalno prisutne. Zašto?

Manuela Šola: Komunikacija ne poznaje granice, pa tako ne bi trebale ni PR agencije. Ako je vaš klijent regionalno prisutan, važno mu je biti podrška na svim tržištima na kojima je to moguće. Imamo nekoliko dugogodišnjih klijenata kojima pružamo usluge odnosa s javnošću u Hrvatskoj i Srbiji kao što su Visa i Deichmann, a od nedavno i Philips, što se pokazalo kao najbolji način za ostvarivanje odličnih rezultata.

Woman.Comm: Prije šest godina ste otvorili ured u Beogradu. Najavljivali ste i ured u Ljubljani, ali to još niste realizirali. Kakva su vam iskustva s uredom u Beogradu?

Manuela Šola: U svakom poslovanju važno je odrediti prioritete. Početkom 2016. nam je rebranding bio u fokusu pa smo zato odgodili otvaranje ureda u Ljubljani. No, i dalje surađujemo s partnerima na slovenskom tržištu.

Na hrvatskom i srpskom tržištu mogu se primjetiti zanimljive sličnosti, ali i različitosti. Upravo zbog tih različitosti važno je imati lokalne zaposlenike koji imaju veće razumijevanje kretanja na srpskom tržištu i mogu pružiti kvalitetniju uslugu.

Woman.Comm: Šta su najveći izazovi pred kojima se komunikacijska industrija danas nalazi?

Manuela Šola: Protočnost informacija je nezaustavljiva, a komunikacija se odvija svaki dan, posvuda i tijekom svih 24 sata. To može zvučati zastrašujuće ukoliko nemate jasno postavljenu komunikacijsku strategiju i tim stručnjaka koji njome upravlja. Zbog sve bržeg tempa, upravljanje krizama se promijenilo. Više nemate dva sata za sastavljanje i slanje priopćenja za medije. Danas morate reagirati odmah – ekspresnim tweetom i/ili Facebook postom. No, svaki izazov se može i mora pretvoriti u priliku.

Važno je prihvatiti nove načine komuniciranja i uvijek imati na umu tu nezaustavljivu dvosmjernost. Mediji sve više posežu za „click bait“ metodama kako bi ostvarili veću „klikanost“, što ne znači nužno i kvalitetnu čitanost. To treba imati na umu tijekom postavljanja komunikacijskog plana i prilikom mjerenja PR učinaka. Također, važno je pratiti i prihvatiti nove trendove kao što je porast video formata kao forme komuniciranja.

Woman.Comm: Dolazite na Branding konferenciju u Sarajevo da biste moderirali panel Ko još sluša papagaje? Što je tema panela, o čemu će biti govora?

Manuela Šola: Tijekom panela razgovarat ćemo o autentičnosti brendova i kako se mogu istaknuti u ovoj šumi komunikacijskih poruka kojoj smo izloženi. Osvrnut ćemo se na brendove koji su na vrijeme spoznali da se trebaju izdvojiti od konkurencije i prilagoditi se ciljanim skupinama, njihovoj komunikaciji i interesima.

Woman.Comm: Osim što ćete moderirati panel, vi ćete u Sarajevu biti i članica žirija Young Lions koji će proglasiti najbolji par mladih kreativaca kojima će biti omogućeno da ove godine odu na festival Cannes Lions. Prvi put BiH će, zahvaljujući Branding konferenciji, imati tu čast da je u globalnom takmičenju zastupa tim mladih kreativaca.

Manuela Šola: Počašćena sam pozivom i iznimno mi je drago što ću biti članica žirija. Ove godine su na Danima komunikacija u Rovinju dvije kolegice osvojile prvo mjesto u PR kategoriji na što smo posebno ponosni. Veselim se vidjeti na koji način razmišljaju mladi PR profesionalci u Bosni i Hercegovini.

Nema komentara trenutno.

Da li Vam se sviđa? :)

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *